Tarihçe

Yunan Ordusunun İzmir'de denize dökülmesinden sonra, işgal sırasında Yunanlılarla işbirliği yapan Rumlar, yaptıkları kötülüklerden hesap sorulur diye Yunanistan'a kaçmaya başlarlar. Anadolu'dan bu yolla 850.000 sivil Rum, Yunanistan'a sığınır. Bu Rumlar Yunanistan'da yaşayan Türkler'e rahatsızlık vermeye başlayınca Lozan Antlaşması için toplanan konferans esnasında 30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye ile Yunanistan arasında nüfus mübadelesi (değiş - tokuş) imzalanır.

Drama'nın Istarça ve Lise köylerine önce Türkiye'den getirilen Rumlar yerleştirilir ve bir müddet birlikte yaşarlar. Türkiye hazırlıklarını tamamladıktan sonra, Yunanistan'da yaşayan Türkler'in nakline başlanır. Bu nakiller deniz ve demir yoluyla yapılmıştır.

Dedelerimiz, Istarça ve Lise köylerinden kendi arabalara (at ve öküz arabaları) yüklerini yükleyerek taşınır malları ile önce Drama iline gelirler. Buradan devam ederek Kavala şehrine ulaşırlar. O zaman 15 yaşında olan, köyümüz halkından rahmetlik Mustafa Kaplan'ın anlattığına göre, orada diğer köylerden gelenleride bekleyerek 15 gün geçirirler. Daha sonra Türkiye'den gelen gemilere, büyük ve küçükbaş hayvanları ile beraber binerek deniz yolu ile muhtemelen Mayıs 1924'te anavatana doğru hareket ederler.

Gemiler Türk karasularına girdikten sonra, koyun ve keçi sürüsü olanlar karaya çıkarak, sürülerini otlata otlata yoluna devam ederler. Ailelerin gemilerde kalan diğer fertleri ise vapur ile Marmara denizini geçerek bugünkü Sinop iline bağlı; Erfelek, Ayancık, Gerze ilçelerine Samsun ve Ordu illerinin ilçelerine, Rumlar'ın boşalttıkları evlere yerleştirilirler. Koyun ve keçi sürüleri ile gelenler ise sürülerini otlata otlata İstanbul'a kadar gelirler.

Sinop, Samsun ve Ordu'ya dağınık olarak yerleştirilen Istarça ve Lise köylülerinin ileri gelenleri, bir yerde beraberce yaşayabilmeleri için Ankara'da görüşmeler yaparak, sürü sahiplerinin tespit ettiği bugünkü köyümüzün bulunduğu vakıf arazisini talep ederler. O tarihte il olan Çatalca valisi bu yeri kendilerine tahsis eder ve dağınık olarak iskan edilen Istarça ve Lise köylüleri de 1926 yılında, bu alanda GÖKÇEALİ'yi kurarlar.

NEDEN ÖNCE SAMSUN TARAFLARINA YERLEŞTİRİLMİŞİZ?

Istarça ve Lise köylerinin de bulunduğu Zırnova bölgesi, yaklaşık 60.000 dönümlük geniş bir ova ve çok verimli topraklara sahip olup, bu topraklarda atalarımız tütün yetiştiriciliği işlerinde uğraş vermektelermiş. Türkiye'de de tütün yetiştiriciliğine en uygun olan bölgeler yukarıda saydığımız bölgelerdir.

Köyümüzde soyadı Örkmes, Bakır, Demir, Fettaoğlu olanlar, Istarça köyünden göçen ailelerdir.

Köyümüzde soyadı Bayar, Arslan, Kaplan, Çiftçi, Gündoğdu, Bilgin, Özden, Özmen, Kılıç, Kaya, Durusoy, Çeliktaş (unuttuklarımız varsa bildirebilirsiniz) olanlar, Lise köyünden göçen ailelerdir.

Bilgisine danışılan : Mustafa Kaplan (Allah rahmet eylesin)
Hazırlayan : Aydoğan Bakır
Derleyen : Bahadır Örkmes
 
Üst Alt